اخبار و مقالات

همه چیز درباره آهار فرش

آهار زنی فرش

مروری بر فرایند آهار فرش ماشینی

زمانی که درباره فرش صحبت می‌کنیم اولین مشخصاتی که به ذهن ما می‌آید، نخ تاروپود و میزان تراکم فرش است. درصورتی‌که در مراحل پایانی بافت فرش، کارهایی انجام می‌شود که بسیار حائز اهمیت است و نقش مهمی در طول عمر و پایداری فرش دارد. در این مقاله می‌خواهیم اطلاعاتی درباره آهار فرش و مراحل آن را با شما به اشتراک بگذاریم.

آهار فرش چیست؟

  • آهار در معنای لغوی: مایعی که از نشاسته یا کتیرا درست می‌کنند و به پارچه می‌زنند تا سفت و براق شود.
  • آهار از نظر صنعتی: به ترکیبات نشاسته با انواع رزین‌های صنعتی که جهت استحکام‌بخشی در صنایع مختلف از جمله در صنعت نساجی در بخش فرش ماشینی، تکمیل پارچه و در صنایع کاغذسازی مصرف می‌شود آهار می‌گویند.

هدف از آهار

به دلیل بالابردن استحکام فرش در برابر پارگی، کاهش نیروی فرسایشی و خواباندن پرزهای سطحی الیاف نخ‌های تار را آهار می‌دهند. مواد آهاری مایکرومولکولی اند که ممکن است بر اثر پیوند بین خود و یا با الیاف‌های دیگر، پوششی به دور نخ تشکیل دهند.

انواع آهار فرش

آهار؛ فرش دو نوع است:

الف) طبیعی

ب) مصنوعی

آهار طبیعی شامل نشاسته، مشتقات نشاسته، مشتقات سلولزی و آهار مصنوعی شامل انواع پلی ونیل الکل‌ها، انواع پلی اکریلات و انواع کوپلیمر استاپن و ماییک اسید می‌باشد.

ترکیبات چسب آهار برای فرش ماشینی

  • رزین پلی ونیل استات
  • نشاسته
  • پلی ونیل الکل
  • آنتی باکتری
  • پلاستورسایزر (دی بوتیل فتالات)

مرغوب‌ترین آهار برای انواع فرش ماشینی، استفاده از بهترین نوع چسب (انواع رزین خالص و بدون مواد افزودنی) است. اما برای چسب آهار فرش ماشینی با ترکیبات نشاسته‌ای، فرمول خاصی که به‌صورت عمومی و در همه واحدهای تکمیل فرش ماشینی قابل‌اجرا باشد وجود ندارد.

آهار فرش چه می‌کند؟

عموماً وقتی جایی درباره مقاومت فرش صحبت می‌شود، جنس الیاف فرش موردتوجه قرار می‌گیرد. اما این امر صحیح نیست و حتی اگر جنس الیاف فرش درجه‌یک باشد، باز هم امکان پارگی و فرسایش وجود دارد.

راه حل این مشکل چیست؟

آهار کردن باعث می‌شود درصد فرسایش فرش تا حد زیادی پایین بیاید. همچنین آهار راه‌حل خیلی خوبی برای از بین بردن پراکندگی پرزهای فرش می‌باشد و با استفاده از آهار، سعی می‌کنند آنها را بخوابانند.

چسب آهار

فرمول خاص و ثابتی برای تهیه چسب آهار وجود ندارد و بسته به نوع فرش و دستگاه آهارزنی، مواد تشکیل‌دهنده آن متفاوت می‌شود. اما به طور کلی، چسب خوب چسبی است که از رزین خالص بدون مواد افزودنی در آن استفاده شده باشد. چراکه هر کجا حرف از آهار می‌شود، از رزین به‌عنوان ماده اصلی و پایه انواع چسب نام‌برده می‌شود.

خصوصیاتی که آهار به نخ می‌دهد

مهم‌ترین خصوصیاتی که آهار به نخ می‌دهد عبارت است از:

  • افزایش استحکام نخ.
  • افزایش وزن نخ.
  • افزایش خواص زیردست پارچه.
  • کاهش پرز نخ.
  • پوشاندن عیوبی که در نخ ممکن است وجود داشته باشد.

انواع ماشین‌های آهار

به طور کلی دو نوع سیستم وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم:

  • سیستم ماشین آهار با حرارت مستقیم: مشعل‌هایی بر روی این نوع ماشین به‌کاررفته است که به‌صورت مستقیم، حرارت تولید می‌کند.
  • سیستم ماشین آهار با حرارت غیرمستقیم: اخیراً اکثر کارخانه‌ها، ماشین‌های با حرارت غیرمستقیم را جایگزین دستگاه با حرارت مستقیم کرده‌اند که به‌صورت بخار و بدون مشعل مستقیم کار می‌کند.

فرایند آهار چگونه است؟ 

فرش پس از طی مراحل تولید خود، از دستگاه خارج شده و به قسمت آهارزنی وارد می‌شود. در این قسمت، غلتک آهار در یک تشتک دائم در حال چرخیدن است. در این هنگام، فرش از روی غلتک عبور کرده و چسب می‌خورد و فوراً به قسمت خشک‌کن فرستاده می‌شود و سپس در قسمت خشک‌کن با دمای بالغ بر 80 تا 120 درجه خشک می‌شود. در بخش بعد یک سیلندر با بخار گرم شده و فرش را اتو می‌کند، این عمل باعث می‌شود الیاف فرش نرم شوند. کار فرش اینجا تمام می‌شود و برای پرداخت دوم فرستاده می‌شود.

توجه داشته باشید که مقدار آهار اعمال شده بسته به جنس نخ خاب فرش، تراکم فرش و سرعت غلتک فرش متفاوت است. نکته مهم درباره یک آهار باکیفیت این است که در برابر شست‌وشو صحیح فرش ثبات داشته باشد.

آهار و تکمیل نگین مشهد هلال

یکی از برترین شرکت‌های آهار و تکمیل فرش در ایران شرکت آهار نگین مشهد است که با دارابودن جدیدترین دستگاه‌های شیرینگ و خطوط آهار و تکمیل فرش علاوه بر انجام آهار و تکمیل فرش‌های تولیدی خود، فرش‌های ماشینی دیگر برندهای فعال در فرش ماشینی را نیز انجام می‌دهد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *