اخبار و مقالات

چرا فرش‌های ایرانی در جهان معروف شدند؟

دلایل معروفیت فرش ایرانی در جهان

شهرت فرش ایرانی در جهان

قطعاً تابه‌حال با رفتن به نمایشگاه‌های فرش، احساس ذوق و شعف را در خودتان حس کرده‌اید. دیدن آن‌همه هنر و زیبایی و خلاقیت در یک قاب، ممکن است هرکسی را مجبور به خریدن یک تخته از آن فرش‌ها کند. فرش‌های ایرانی یکی از زیباترین و باکیفیت‌ترین فرش‌های جهان و دارای محبوبیت و معروفیت بسیار زیادی است. ما در این مقاله علت این معروفیت را بررسی می‌کنیم.

فرش ایرانی؛ نماد زندگی ایرانی

مروری بر تاریخچه فرش و قالی ایران و جهان

تاریخچه هنر قالی‌بافی

کارشناسان فرش بر این باورند که محل پیدایش قالی و قالی‌بافی آسیا است. آنها همچنین می‌گویند ایران، قفقاز و ترکستان مهد اولیه فرش‌بافی است. نوشته‌های چین نشان می‌دهد که هنر قالی‌بافی مربوط به سال‌هایی بسیار قبل‌تر از میلاد مسیح بوده است. شاعر ایرانی در قرن هفتم قبل از میلاد، تختی را توصیف می‌کند که قالی ارغوانی رنگ سطح آن را پوشانده است. همچنین سایر نویسندگان، شاعران و مورخان نیز گفته‌اند ایرانیان عادت دارند بر روی فرش‌های بسیار نرم و لطیف استراحت می‌کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد علاوه بر ایران در کشورهایی مثل ترکیه، قفقاز، اسپانیا، افغانستان، ترکمنستان، چین، مصر، پاکستان، هند و حتی کشورهای رومانی و شبه‌جزیره بالکان نیز قالی‌بافی رواج داشته و آنها نیز در این صنعت فعالیت داشتند، اما ایرانی‌ها بودند که برای اولین‌بار به قالی‌بافی روی آوردند و قدمت ایران در فرش‌بافی زبانزد است.

فرش کاشان خرید اقساطی فرش قیمت فرش 700 شانه

اولین فرش موجود در دنیا قالیچه پازیریک است. این فرش در سال 1949 به‌وسیله گروهی از باستان‌شناسان روس در حفاری‌هایی در منطقه آلتای سیری جنوبی در دره‌ای به همین نام (پازیریک) یافت شده است. به دلیل زیبایی، ظرافت و خلاقیت بکار رفته در این صنعت، قالی‌بافی همیشه موردتوجه بوده و امروزه بیشتر به جنبه تزیینی آن توجه می‌شود.

دلایل شهرت فرش‌های ایرانی در جهان

تنوع رنگ، کیفیت مواد و الیاف و هنر و ظرافت فرش ایرانی دلیل محبوبیت آن است.

محبوبیت فرش ایرانی

یکی از دلایلی که فرش ایرانی نسبت به فرش‌های تولیدی سایر کشورها محبوب‌تر است این است که تنوع رنگ بیشتری دارد، کیفیت مواد و الیاف بکار رفته مرغوب‌تر است، هنر و ظرافت خاصی در آن به‌کاررفته است و رنگ‌ها زنده و طبیعی به نظر می‌رسند. تمام این موارد در این امر مؤثر بوده و باعث محبوبیت بسیار زیاد فرش ایرانی شده است.

ویژگی فرش ایرانی

به علت تفاوت در وضعیت فرهنگی مکان‌های مختلف، فرش‌های متفاوتی نیز وجود دارند. در بعضی مواقع این تفاوت‌ها شامل تفاوت در نوع بافت، نقش‌ونگار، نخ تار و نوع پشم است. گاهی اوقات حتی اگر دو قالی را یک استاد بافته باشد و دارای نقش‌ونگار و کیفیت ظاهری یکسانی باشند، یک استاد خبره می‌تواند تفاوت میان آن دو را کشف کند و به‌اصطلاح می‌گویند فرش دو دست بافت است که این موضوع در فرش‌بافی یک ایراد و نقص است.

فرش ماشینی ایران

کاشان و آران بیدگل پایتخت فرش ماشینی ایران هستند.

فرش ماشینی ایران

کارخانه‌های فرش ماشینی در بیشتر شهرهای کشورمان وجود دارند، اما باتوجه‌به امکانات موجود در برخی شهرها مثل کاشان و آران بیدگل در این شهرها کارخانه‌های بیشتری وجود دارد. کاشان و آران بیدگل پایتخت فرش ماشینی ایران نام دارند. امروزه بیش از 700 واحد تولیدی در این شهرها فعالیت می‌کنند و مشغول تولید فرش هستند. همچنین شهرهایی نظیر یزد، مشهد، دلیجان و اصفهان نیز در این صنعت فعالیت می‌کنند.

از زمان‌های قدیم فرش ایرانی در جهان مشهور بوده و موردتوجه و استقبال بسیاری از مردم قرار داشته و تمام کشورها از محصولات ایران استفاده می‌کنند که در این زمینه کشورمان از صادرکنندگان عمده این صنعت است. در حال حاضر 40% از صادرات کشور توسط استان آذربایجان شرقی تأمین می‌شود.

تفاوت نقشه‌ها در فرش ایرانی

تفاوت نقشه‌های فرش به دلیل شرایط اقلیمی، جغرافیایی و فرهنگ

تفاوت نقشه‌ها

فرش تبریز دارای نقشه، کیفیت، نقش‌ونگار و رنگ متفاوتی نسبت به سایر فرش‌های ایرانی است. برای مثال با نقشه اصفهان و کرمان کاملاً تفاوت دارد. همچنین شناخت کیفیت فرش به‌جز موارد کارشناسانه آن، کار سختی نیست و کافی است دستی بر فرش بکشید و آن را برانداز کنید و فرش‌های مختلف با ویژگی‌های مختلف را نیز ببینید. فرش هر نقطه ایران باتوجه‌به شرایط اقلیمی، جغرافیایی و فرهنگ آن نقطه با دیگر مناطق متفاوت است.

 این نکته نیز مهم است که امروزه فرش‌های دستبافت جعلی زیادی وجود دارند که تشخیص آن برای متخصصان این صنعت نیز سخت است. پس اگر قصد خرید فرش دستبافت اصیل داشتید، حتماً با یک شخص خبره و مورد اطمینان مشورت کنید. برای دیدن محصولات شرکت ما و همچنین مطالعه مقالات مختلف درباره فرش، به وب‌سایت ما مراجعه کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *